Tips om thuis energie te besparen

Hoewel elk huis anders is, kun je zelf veel doen om flink op de energierekening te besparen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar levert jou ook nog eens geld op. Veel maatregelen zijn kosteloos. Anderen kosten eerst geld, maar die investering verdien je vaak erg snel weer terug.

 1. Voorkom sluipgebruik

  Uit onderzoek is gebleken dat een elektronisch apparaat nog veel energie verbruikt, wanneer deze op stand-by staat. Maar hoe weet je of een apparaat nog stroom verbruikt? Bij een televisie is dit bijvoorbeeld te zien aan het lampje van de tv dat brandt, wanneer de tv uit staat. Of een telefoonlader, die warm wordt, terwijl je niet je telefoon aan het opladen bent. Je kunt dit sluipverbruik voorkomen, door je apparaat volledig uit te schakelen en niet alleen op stand-by te laten. Óf trek de stekker uit het stopcontact, wanneer je het apparaat niet gebruikt.
 2. Verwarming optimaal gebruiken

  Eén van gratis maatregelen is het optimaal gebruiken van je verwarming. Gordijn of meubelen die voor de radiator staan, zorgen ervoor dat je huis minder snel opwarmt. De warmte wordt als het ware geblokkeerd om direct de kamer in te komen. Zorg er dus voor dat er niks voor je radiatoren staat. Wat vóór de verwarming geldt, geldt ook voor achter de verwarming. Gebruik daarom radiatorfolie. Deze bevestig je tegen de muur achter je verwarming. Dit zorgt ervoor dat je radiator niet je loze muur verwarmt, maar dat de warmte weerkaatst wordt naar binnen. Houd ook (tussen)deuren dicht naar ruimtes die je niet verwarmt. Zo lekt er minder warmte weg en bespaar je hierdoor weer energie. Wacht bijvoorbeeld met het aanzetten van deze apparaten, totdat deze vol zitten en voorkom zo dat je ze vaker aanzet dan nodig is.
 3. Verbruik minder water

  Gebruik je minder water, dan verlaag je je waterrekening. Gebruik je minder warm water, dan bespaar je óók op je energierekening. Je bespaart dan dubbel op. Door een energiezuinige douchekop én door korter te douchen, bespaar je op warm water. Ook door de temperatuur te verlagen, bespaar je energie. Doe dit met de mengkraan of stel je gasketel/boiler/ warmtepomp zelf zo in. Overig water bespaar je door een energiezuinige wasmachine of vaatwasser efficiënt te gebruiken.
 4. Isoleren

  Door je huis te isoleren, wordt het energiezuinig, maar ook comfortabel. In de winter houd je de kou buiten en in de zomer de hitte buiten. De meeste huizen zijn zonder al te veel gedoe te isoleren. Wanneer je investeert in (betere) isolatie levert dit een hoger rendement dan geld op een spaarrekening. Vooral bij een ouder huis valt er veel winst te behalen. Je kunt je huis op verschillende manieren isoleren. Je kunt bijvoorbeeld je gevel of muren isoleren, speciale beglazing (hr-glas of triple glas) plaatsen en/of dakisolatie of vloerisolatie aanbrengen. Daar waar jouw huis het meeste warmte weglekt, kun je het beste beginnen met isoleren. Dit kun je zien door middel van een warmtescan. Deze scan is ook een goede manier om te controleren of de al aanwezige isolatie (nog) goed functioneert. Oude isolatie kan namelijk zorgen voor bijvoorbeeld vochtproblemen.

Kortom

Zoals je hebt gelezen, hoef je geen drastische veranderingen door te voeren om op je energierekening te bezuinigen. En niet alle veranderingen kosten (veel) geld. Met bovengenoemde maatregelen help je niet alleen je portemonnee, maar ook meteen het milieu.
Wil je weten of je ook goedkoper uit kunt zijn door een andere energieleverancier te nemen? Vul dan het contactformulier in bij het kopje “Bespaar nu”!

 

 

laat een reactie achter